Gohu ato Sate Ba Rica....
Pokoknya dua-duanya beking ba ewe.... (selain bobo miring... hahahaahaaa)
GOHU :
- Popaya tore-tore yang diiris bapanjang model rupa diatas
- Rica, Bawang Merah, Goraka... tumbu alus... (depe banyak mana-mana noh.. sesuai selera)
Kalo suka boleh tambahkan tarasi spanggal yang so dibakar dulu.... ato ada juga yang tambah deng ikang Roa yang so dibakar juga kong tumbuk sama-sama... ato tambah deng bakasang sadiki... mana-mana katu.
- Air masak, Cuka saguer ato cuka biasa
- Gula deng Garam secukupnya
Disajikan dingin-dingin segar pake es batu sadiki.... kong makang pas ujang krass.... eh panas krass...
Dudu di dego-dego sei rumah kong pangge birman makang malendong... karna biasanya orang Manado kalo beking Gohu pasti satu loyang... :D
Gohu memang paling enak kalo makang rame-rame sambil ba karlota...
Jang talalu pedis... jang talalu asang karna Gohu selain memicu Adrenalin.... yang pasti memicu Maag deng ciri gigi kalo talalu asang... haakakaakakk...
Mungkin itu sto kong dorang ja cumu tu istilah : "ngana pe nene gohu deng ngana"... Entahlah.... シ シ
SATE Ba' Rica :
- Daging babi pilihan yang so iris-iris kong campur deng bumbu yang so kase alus.. ( terserah mo ditumbuk, diblender.. ato dikunyah.. xixixi)
Biasanya daging yang so diiris so langsung di cucu-cucu deng tusukan sate.
- Bumbu yang kase alus itu adalah : Bawang merah, Bawang Putih, Goraka, Rica, Garam... kase tono didaging sadiki lama sampe meresap...
Kalo so cukup meresap, daging sate bisa di kukus dulu baru bakar ato bisa juga langsung bakar di bara... mana-mana yang penting masak bagus...
- Sementara bakar kong kipas-kipas ja siram minyak deng depe rica bakar...
Pokoknya ba asap-asap sampe di kampung sablah... :D
Oh Iyo.... kalo orang Manado/Minahasa depe Rica pasti nda cukup kalo cuma salah salah depe banya...
Biasanya ada depe Rica Bakar sendiri lepas disei Sate bakar kong makang sampe pica- pica suar... :D
Ini Bahan Rica Bakar :
- Rica, Goraka, Bawang Merah, kalau mau bisa tambah kamiri sadiki ato bawang putih sadiki- Tumbuk alus, tambah garam deng vitsin sadiki baru siram minyak kelapa panas secukupnya...
ehh kase lebe sadiki kote tu minya kelapa for siram-siram pas tu Sate sementara ja bakar.
Oh yaaa...
Peringatan !!!
Sate Ba : Haraaaammm !!....
*Haram kalo nda dimakan.... heheheheee...
Peace... ✌
Tidak ada komentar:
Posting Komentar